Banneri

Banneri

perjantai 26. elokuuta 2011

Leipää

Kesän aikana on tullut jälleen leivottoa melko paljon leipää. Rakastan uunituoretta leipää. Usein minulla onkin tapana laittaa leipätaikina kohoamaan sunnuntaisin. Silloin ei saa kaupasta tuoretta leipää, mutta Mies tarvitsee maanantaiksi töihin eväsleipää. Jos sunnuntaina on tulossa vielä vieraita kylään, teen kaksinkertaisin annoksen ja tarjoamme Miehen kanssa kahvin seuralaiseksi tuoretta leipää kinkun, juuston ja kurkkuviipaleiden kera. Miehen sisko kyllä kysyikin jo, että leivotko joka sunnuntai sämpylöitä. En leivo, silloin vain kun huvitttaa.


 Sämpylöiden ohjeen olen jo aimmin jakanut kanssanne, se löytyy täältä.

Tänä kesänä olen opettelut tekemään myös vuokaleipää. Sämpylöitä on kyllä ehdottomasti mukavempi tarjoilla, mutta vuokaleipä taas on nopeampi valmistaa. 


Vuokaleipää teen seuraavanlaisella ohjeella.

1 pussi kuivahiivaa
5dl vettä
2rkl sokeria
2,5tl suolaa
1dl öljyä tai voisulaa
2dl durumvehnäjauhoja
10-11dl muita jauhoja.

 Joskus teen pelkkää vehnäleipää, mutta useimmiten sekoitan mukaan leseitä tai ruisjauhoja. Taikina vaivataan normaaliin tpaaan ja annettaan kohota noin 40minuuttia. Sitten taikina jaetaan kahtia ja pyöritetään kahdeksi limpuksi. Limput voi paistaa sellaisenaan tai ne voi laittaa voideltuihin leipävuokiin. Kohotetaan vielä 30minuuttia ja sen jälkeen paistetaan 200 asteessa noin puoli tuntia.

Jos en jaksa tehdä leivän eteen vaivaistyötä itse, laitan leipäkoneen töihin. Sillä saa vaivattomasti tuoretta leipää aikaan.  Kuvassa kauraleipä leipäkoneella tehtynä.


Leipäkoneleivän perusohje on seuraava:

2,5dl vettä
1,5tl suolaa
3tl sokeria
1tl kuivahiivaa
1rkl öljyä
455g jauhoja

Sen jälkeen valitsen vain keskipaahtoisen ohjelman leipökoneesta ja kone hoitaa loput.

Tälläisiä leipäterveisiä tällä kertaa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti